Världsnaturfonden WWF utnämner Pella Thiel till Årets Miljöhjälte 2019 i kategorin biologisk mångfald. Greta Thunberg får pris som Årets unga miljöhjälte och Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows, får pris i klimatkategorin.

Motiveringen lyder:

Med en tydlig röst för eldsjälen och debattören Pella Thiel naturens viktiga talan. På ett tydligt och medryckande sätt sprider hon budskapet om naturens självklara rättigheter. Med outtröttlig energi arbetar hon för en internationell lagstiftning mot miljöförstöring och för hela jordens biologiska mångfald. Hennes röst för naturen når över alla gränser hela vägen till FN:s innersta hjärta.

Pella Thiel är vice ordförande i End Ecocide Sweden, som driver frågan för en internationell lagstiftning mot storskalig miljöförstöring. Organisationen startades i samverkan med Earth Laywer Polly Higgins.  Pella är även svensk expert i FN:s Harmony with Nature, samt sitter i Global Alliance for the Rights of Natures expertgrupp.

Att ge naturen rättigheter är en idé med en existentiell dimension. Jag är glad att över att arbetet med ekocidlagstiftning och naturens rättigheter uppmärksammas på detta vis av Världsnaturfonden WWF. Naturens rättigheter vinner mark snabbt i världen och utmärkelsen är betydelsefull för hela rörelsen. Den omfattar allt från jurister till aktivister, från urfolk och lokalsamhällen till kyrkor, säger Pella.

Prisutdelningen sker 11 oktober av Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf.
Priset delas ut av Världsnaturfonden WWF. (Pressmeddelande)

Pellas tacktal vid prisceremonin:

 

Vi i Naturens rättigheter i Sverige och End Ecocide Sweden vill göra vårt bästa för att lyfta frågorna genom det här priset. Sverige som ses som ledare i hållbarhetsfrågor internationellt, och att kungen delar ut ett pris för arbete med Naturens rättigheter kan vara väldigt viktigt för att de ska tas på allvar. Vi bjöd därför in några internationella röster att kommentera, du hittar dem här.